Prio 1, schoorsteenbrand Eindseweg 1 in Overberg.

Op 26 januari 2015 werden wij gealarmeerd om 14.24 uur voor een schoorsteenbrand aan de Eindseweg 1 in Overberg. De AMR 862 (TAS) en de RV985 uit Veenendaal werd gealarmeerd voor deze schoorsteenbrand. Het bleek om een vrijstaande woning te gaan die midden in het bos. Bij aankomst werd met behulp van het redvoertuig uit Veenendaal de schoorsteen met een ramoneur bewerkt.

De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zaken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in de brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega's beneden opgevangen in een bak en afgeblust.

De ramoneur gebruiken we voor vierkante schoorsteenkanalen. Bij ronde schoorsteenkanalen gebruiken we de stale ronde borstels om de schoorsteenwand mee schoon te krabben\vegen.

Omdat met de warmtebeeldcamara op bepaallde plaatsen de schoorsteen heet bleef werd het schoorsteenkanaal opgehakken om te kijken in welke hoek deze warm bleef. Voor de rook en nevenschade kwam stichting salvage ter plaatse.


Foto's: Martijn de Laat.